Dè strategie bestaat niet...

Wat hebben we dan wel? Een hoop mensen en groepen die ons voorgingen. Vamilies die al verder zijn inmiddels. Kennis over oude familiestructuren/tribes... Hoe organiseer je iets? Hoe motiveer je Vamilieleden? Hieronder deel ik wat voor nu de beste methodes of ideeën zijn gebleken. En aan welke richtlijnen je houvast kunt hebben als beheerder of actief lid van jouw Vamilie. Het belangrijkste blijft: Wees creatief en geef je eigen draai aan zaken, zoals dat bij jullie in jullie streek het meest constructief werkt.

Wat zijn jullie als Vamilie eigenlijk?

Onze definitie (missie/visie) luidt als volgt;

'Een Vamilie is een zelfvoorzienend netwerk met gelijkgezinden op loop- of fietsafstand.' Daarbij zijn woorden als  'offline, ruilhandel, vrijheid, verbinding, vitaliteit, voorbereiding, vertrouwen en voeding' belangrijk.

Je kan hier je eigen accent leggen uiteraard. Is voeding en verbinding belangrijk voor nu? Dan leg je daar de nadruk op. Zelf kernwaarden bedenken die goed bij jullie Vamilie past en jullie motiveert, is helemaal ok natuurlijk. Belangrijk zelfs!

Bepaal jullie belangrijkste doel

Wat fijn kan werken, is eerst de lange termijn doelstellingen te bespreken. Waar wil je met jullie Vamilie staan over 1 jaar en over 2 of 5 of 10 jaar? Wat zijn haalbare en voldoende uitdagende doelen? Ga dit terugbrengen naar doelen die jullie per maand of per 2/3 maanden kunnen aanpakken. Je kan dit nog verder vertalen naar wekelijkse of dagelijkse taken. Vier het gedane werk of de 'resultaten' met een bijeenkomst met kampvuur, etentje, filmavond, borrel of wandeling met na afloop live muziek bij iemand thuis. Vergeet dit niet, want juist op deze momenten ontstaan vaak weer nieuwe ideeën en initiatieven of leuke relaties. Zorg dus zeker voor de nodige ontspanning.

Wat is belangrijk bij jouw vamilie? Dat kan weer wat anders zijn dan bij een andere Vamilie. Je kan dit formuleren als jullie missie en visie, met daarbij een heel praktisch en meetbaar doel met een concrete einddatum.

Voorbeelden:

  • Vamilie stad: 'Als Vamilie verenigen wij met regelmaat onze krachten om samen offline zo zelfvoorzienend als mogelijk te worden, op gebied van voeding, vermogen, vitaliteit, verbinding en vertrouwen. We komen elke maand minimaal 2 keer bij elkaar in werkgroepen en werken continue aan meer offline redzaamheid. We willen binnen 30 dagen voor elk huishouden 1 of 2 off grid drinkwater plannen/methodes realiseren. Resultaten vinden we belangrijk om te vieren middels bijeenkomsten met dans, poëzie en muziek.'
  • Vamilie middelgrote plaats: 'Wij hebben ons als Vamilie het doel gesteld om voor september 2022 een ruilnetwerk met minimaal 20-30 actieve leden (waaronder een aantal boerenbedrijven) op fietsafstand werkzaam te hebben. Tegelijkertijd focussen we op groei en interne en externe voorlichting. Binnen de komende 2 maanden houden we 2 lezingen en 2 workshops. Elke 3 maanden vieren we onze vorderingen en stellen we onszelf nieuwe haalbare en uitdagende doelen.'
  • Vamilie dorp: 'Als Vamilie voegen wij onze know how, diensten en producten zoveel als mogelijk samen, om een sterk netwerk van onafhankelijkheid te vormen, ook als voorbeeld voor de jeugd en onze directe omgeving. We hebben een kernteam en de coördinator/Telegrambeheerder/organisator (kan bijv. 1 persoon of meerdere zijn) stellen we telkens voor 6 maanden aan. Focus voor komende maand is het opzetten van een simpele voedsel en kleding ruilhandel op een semi-openbare locatie. We willen het hele jaar rond uit onze Vamilietuinen kunnen eten met 30 gezinnen.'

Bedenk ook wat jullie Vamilie NIET is

Bijvoorbeeld: We zijn geen online gezelligheidsclub. Of, we zijn geen wandelclub, hoe leuk we dat ook vinden en hoe vaak we ook wandelen. Of, we zijn geen werkgroep, er mag ook geregeld iets leuks gedaan worden. Bedenk wat specifiek bij jullie Vamilie 'valkuilen' kunnen zijn die de de focus afleiden van jullie belangrijkste doelstellingen.

Wat Vamilie.nl betreft gaat het volgende op: We zijn niet tijdelijk, vrijblijvend, alleen maar online, geen specifieke gezelligheidsclub of actiegroep, hebben geen politieke plannen, religieuze gemeenschap of medische richting.

Kom bij elkaar met regelmaat

  • Ga van begin af aan actief op zoek naar locaties voor goede en slechte tijden. Maak een lijst met opties. Waar kan je prettig bij elkaar komen tijdens welke maatregelen? Ga er vanuit dat de maatregelen weer strenger kunnen worden komende herfst en winter bijvoorbeeld.
  • Spreek met elkaar af wat een noodlocatie kan zijn. Bijv. verzamel achter de kerk bij calamiteiten - elke dag om 20:00 uur.
  • Spreek eventueel een vast moment af om samen te kunnen komen in de buitenlucht: Bijv. elke zondag om 14:00 uur daar en daar, met optie tot wandelen.
  • Bij belangrijke inhoudelijke besprekingen (Bijv. om de doelstelling te formuleren voor de komende periode), is het fijn als iemand notities maakt en dit na afloop wil kopiëren en uitdelen.
  • Indien nog niet gedaan: Inventariseer kennis, vaardigheden, adressen en andere bijzonderheden (locatie bijv.) op papier. Kopieer en deel alleen uit aan leden die op de lijst staan.

  • Neem zelf initiatief en wees daadkrachtig. Een vraag in een grote online groep gooien; of mensen willen afspreken en wanneer, werkt vaak niet. Dat is vaak zonde van je tijd. Ga uit van wat voor jou praktisch is als organisator, jij bent wat dat betreft even helemaal de baas. Hou uiteraard wel rekening met school en werktijd, de meest geschikte momenten zijn vaak in het weekend.

Stel concreet iets voor. Wees daarbij heel duidelijk.

Wat organiseer je?

Wat: Een Veestje ;-)

Waar: Locatie (Exacte locatie via een persoonlijk bericht evt.)

Hoe laat: van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Aanmelden: Bij wie en hoe?

Waar je nog meer aan kan denken: 'Entree = lekkers mee' of verwacht je een donatie of actieve houding of zoek je nog hulp?

In welke fase zitten we?

Deze vraag kan je jezelf stellen als je aan je Vamilie denkt, maar ook op landelijk niveau of zelfs met betrekking tot de hele wereld. Bedenk dat fases elkaar niet altijd chronologisch opvolgen, maar elkaar ook vaak overlappen. In organisatieculturen die aan veranderingen onderhevig zijn, heb je simpelweg 3 fases. Dit geeft een soort van houvast:

Fase 1: De fase waarin aan het licht komt dat iets (bijv. het oude systeem) niet meer werkt. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van ongeloof, verdriet, rouw etc. Accepteren dat wat ooit gewerkt heeft, niet meer volstaat en afscheid van genomen wordt. Mensen openen hun ogen of worden wakker met betrekking tot een situatie. Evalueren wat niet meer werkt.

Fase 2: De liminale fase. Dit is een tijd van het 'niet weten'. Er heerst een gevoel van onrust, angst voor het onbekende, onzekerheid, dat wordt afgewisseld met gevoelens van hoop en vertrouwen en mogelijke nieuwe ideeën voor de toekomst. Dit is de meest interessante fase en wordt vaak te snel overgeslagen. Te snel wordt dan een nieuw falend systeem opgetogen, op basis van ideeën die wellicht niet meer volstaan. In de liminale fase ontstaan veel nieuwe initiatieven. Ze vullen elkaar aan, vloeien in elkaar over of verdwijnen weer. Hier ontstaat, met de juiste aandacht, organisch iets nieuws uit dat beter bij deze tijd past. Hier wordt het wiel soms wel tien keer opnieuw uitgevonden en ook dat is prima. De tijd nemen om te inventariseren, brainstormen, fouten te maken, het hoort er allemaal bij. Alleen door te doen en fouten te durven maken, ontstaat groei.

Fase 3: Dit is die gewilde fase. Hier ontstaat die stralende stip op de horizon. Hier worden zaken concreet en wordt bewust gezaaid en geoogst. Hier worden resultaten geboekt en de nieuwe samenwerkingsvormen en methodes beproefd op duurzaamheid. Wat werkt kan geautomatiseerd worden eventueel, maar blijf wel focussen op menselijkheid en kleinschaligheid in dit geval ;-). Met vallen en opstaan is een nieuwe manier van leven ontstaan en bevinden we ons wat mij betreft in de 'Nieuwe wereld', waarbij een succesvolle parallelle samenleving de basis wordt voor steeds meer mensen...

Vorm werkgroepen

Jouw Vamilie zal binnen een aantal domeinen misschien wel hele grote veranderingen door willen voeren. Ga, zoals dat passend is voor jullie, taken en ook voedselproductie en opslag verdelen zodra je voldoende actieve leden hebt. Dit kan per locatie verschillend zijn. Het is wellicht overbodig om te noemen, maar verdeel taken niet alleen op basis van kennis, kunde of vanzelfsprekendheid. Kijk vooral ook waar iemand energie van krijgt en echt graag doet! Heeft iemand veel ervaring met moestuinen, maar gaat zijn of haar interesse momenteel vooral uit naar dierenverzorging? Probeer dan daar naar te kijken en zo de juiste mensen op de juiste plek te zetten met de Vamilie.

En wil iemand graag, een seizoen, alleen maar spruitjes gaan kweken in zijn achtertuin? Top! Maak afspraken met elkaar. Jij hebt aardappelen, ik spruitjes, jij wortels en pompoenen en weer iemand anders heeft veel rijst opgeslagen of kinderfietsen en eieren. Zo ontstaat een mini maatschappij in tribe vorm.

Dit zijn fijne voorbeelden van domeinen per werkgroep, met wat steekwoorden erachter:

  • Voeding (alternatieve gezondere voedselproductie/bevoorrading/verwerking/bewaren/moestuinen/voedselbossen/drinkwater/coöperaties)
  • Gezondheidszorg (holistische kijk op vitaliteit/thuiszorg/alternatieve geneeswijzen etc.)
  • Vertrouwen (positieve spirituele en/of mentale ondersteuning/vieren van resultaten)
  • Verbinding (Sociale activiteiten/alternatieve communicatiemiddelen/vieringen/bemiddeling/rituelen)
  • Onderwijs/leren (Welke kennis is er en welke ontbreekt? Workshops/lezingen, maar ook unschooling, staatsvrij - of thuisonderwijs)
  • Regionale productie (Kleding/schoeisel/machines/gebruiksvoorwerpen)
  • Energie, warmte en water (zonnepanelen/collectoren/accu's/omvormers/windmolen/houtkachels/petroleumvoorraad/drinkwaterzuivering en opslag)
  • Handel en vermogen (Nieuwe plaatselijke handel, alternatieve betalingen initiëren/ruilhandel opzetten/agrarische grond aankopen/vastgoed/zilver/goud/bitcoin etc.)
  • Bescherming en emigratie (Buurtwacht/signaalsysteem via app/walkie talkies/bakkies/contactcirkels/fietsroutes plannen/ contacten leggen met Vamilies in het buitenland)

Nog een mooi rijtje dat ik laatst tegenkwam: Onderwijs/zorg en welzijn/energie/water/bouw/ruimte/kunst/cultuur/voeding/financiën/werk en inkomen/wonen en bouwen/natuur en milieu/verkeer en mobiliteit/sport en recreatie

De domeinen van Society 4.0 zijn: Democratisch ondernemen in de regio/Regionale economie/Betalen en bankieren met lokaal geld/Regionale digitale infrastructuur/Regionale nutsvoorzieningen/Gezondheid/Lokaal, gezond en duurzaam voedsel/Samen Wonen/Leren en Ont-wikkelen.

Besluitvorming

Heb je een fijne groep mensen offline leren kennen en zijn jullie het al over een hoop zaken eens?

  • Vorm een (Telegram) subgroep waarbij nieuwe leden alleen op uitnodiging binnenkomen. Ga vervolgens (liefst offline) in groepjes wensen inventariseren, verzamelen. Neem hiervoor de tijd.  Daarmee heb je samen een beeld  van wat ieder wil en verwacht. Maak hiervan een top 5, een wensenpakket.
  • Kijk naar wat je bindt en of iedereen erachter kan staan. Iedereen wordt gehoord. Echter, niet iedereen hoeft het overal mee eens te zijn om besluiten te kunnen nemen.
  • Blijf in ieder geval nieuwsgierig naar argumenten voor of tegen en probeer een oplossing te vinden waarbij iedereen zich gehoord voelt. Bij (schijnbaar) onoplosbare conflicten kan je ervoor kiezen er wat tijd overheen te laten gaan zodat gemoederen bedaren en pas op een later tijdstip een beslissing te nemen.
  • Schalen kan helpend zijn als het niet lukt om een besluit te nemen (hoe belangrijk is iets voor iedereen op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 niet belangrijk is en 10 dat je anders niet meer kunt slapen ;-). Of maak met elkaar lijstjes van onderwerpen in volgorde van belangrijkheid. 'Als ik weet dat het voor jou zoooooo belangrijk is, doe ik eerder wat water bij de wijn.' 

  • Maak er een gewoonte van waardering uit te blijven spreken naar elkaar, desnoods op een vast moment bij (belangrijke) bijeenkomsten.

  • Wees transparant en eerlijk.
  • Blijf klein en overzichtelijk, verval niet in piramidale organisatiestructuren. Zorg voor een kleine, platte, transparante organisatie waarin iedereen gehoord wordt. Dit is de basis. Mooi boek hierbij om te lezen: 'De Corporate Tribe', Organisatielessen uit de antropologie, van Danielle Braun en Jitske Kramer. (Wel even door de bedrijfstaal heen lezen soms)

 

Er valt nog veel meer te delen en dat gaan we ook zeker doen, zodra er weer nieuwe input beschikbaar is vanuit de ervaringen en input van verschillende Vamilies in NL. Deel gerust ook jouw ervaringen in de Vamilie startersgroep, dan nemen we die mee!